Як знайти нове місце в суспільстві та продовжити допомагати країні? Доступно.UA випустили третє відео з серії про реабілітацію ветеранів

Доступно.UA, в рамках програми реінтеграції ветеранів IREX, випустили третє відео із серії про реабілітацію ветеранів «Від боротьби за свободу до боротьби за інклюзивність». У ньому розповідається про те, як ветеранам знайти своє нове місце в суспільстві, одночасно продовжити допомагати країні та як навчитися жити у новій реальності попри всі негативні зміни, до яких призвела війна.

Ветерани та ветеранки з важкими травмами повертаються до цивільного життя. Що далі? Війна змінює їхнє буття. З’являється гіперопіка від рідних. Чорно-біле сприйняття світу. Відчуття безсилля. Тривожні думки про те, як заново знайти себе в суспільстві, – зазначають у Доступно.UA.

Та додають, що переживати це самотужки не варто. Є фахові спеціалісти, які можуть повернути людину до нормального стану. Це практикуючі психологи, чия допомога — частина реабілітації військовослужбовців. Вони підказують, як впоратися із незрозумілими емоціями та вчать адаптуватися до нового життя.

Можна самостійно звертатись за допомогою, або спробувати групову терапію. Спілкування з ветеранами та ветеранками зі схожим досвідом також мотивує та дає корисні підказки.

«Головний інсайт — це те, що я насправді все можу зробити сам», — говорить Олександра Будько з позивним «Терен». Він солдат, головний сержант взводу вогневої підтримки ІІ стрілецької роти 49-го окремого стрілецького батальйону Сухопутних військ ЗСУ (в/ч А4599). Влітку, коли йшли бої на Ізюмському напрямку, «Терен» отримав важке поранення. Олександру ампутували обидві ноги.

Перше відео із серії дивіться за посиланням.

Друге відео із серії дивіться за посиланням.

 

Кампанію втілено Доступно.UA в рамках проєкту, що проводиться завдяки Програмі реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США.

Стежити за апдейтами проєкту та за новинами Доступно.UA можна на сторінках у Facebook та Instagram. З будь-яких питань писати на pr@linza.agency.

Довідка

Доступно.UA — неурядова організація, заснована в Україні у 2015 році, що займається моніторингом доступності українських міст. Організація має на меті нормалізацію сприйняття людей з інвалідністю суспільством, просування тренду архітектурної доступності в Україні та мотивацію людей до активного життя.

Дмитро Щебетюк — український громадський діяч, засновник організації «Доступно.UA», автор проєкту Рейтингу доступності міст України «Тостер», спортсмен, блогер, ведучий рубрики «Інклюзія» від «Телебачення Торонто».

Олександр Будько (позивний «Терен») — солдат, головний сержант взводу вогневої підтримки ІІ стрілецької роти 49-го окремого стрілецького батальйону Сухопутних військ ЗСУ (в/ч А4599). Втратив обидві ноги на ізюмському напрямку. Про свої військові будні та поранення військовий без прикрас пише в інстаграм-щоденнику, який читають понад 25 тисяч людей.

IREX — партнер проєкту, міжнародна некомерційна організація, яка спеціалізується на міжнародному сприянні освіти та розвитку. IREX співпрацює з партнерами в понад 100 країнах.


«Стратегічна візія» — організація, яка сприяє економічній, інфраструктурній та ментальній відбудові України

Підтримати