З усього, що під рукою: німецька архітекторка розказала, як можна екологічно відбудувати Україну після війни

Україну можна відбудувати за допомогою локальних природних матеріалів — на кшталт глини чи землі — та знань світових архітекторів і урбаністів. А ось до реалізації проєктів повоєнної відбудови важливо залучати місцевих працівників. Це також допоможе розвитку країни: адже гроші, отримані за свою роботу, люди витрачатимуть вдома, тобто інвестуватимуть в подальшу розбудову міст. У цьому переконана Анна Герінгер — німецька архітекторка та запрошена професорка Гарварду. 15 грудня вона прочитала для українців онлайн лекцію на тему “Сталий розвиток після війни: процес відновлення”, організовану STEM is FEM і «Мріємо та діємо».

За словами Анни Герінгер, архітектура — це спосіб покращити життя. Але це працює і навпаки. Урбаністичні проєкти можуть знищувати як соціальну нерівність, так і ресурси планети. Саме тому до вибору матеріалів необхідно підходити свідомо.

Спікерка наполягає на тому, що функціональні та красиві будівлі можна зводити з того, що є поруч. Сама вона створює проєкти з матеріалів, які є під рукою: землі, глини, бамбуку. Так архітекторка піклується про планету та підкреслює особливість регіону .

Анна Герінгер наголошує: зберігати культурну ідентичність важливо. Вона проявляється не тільки в нашій мові чи одязі, але й в тому, де ми живемо. Наші будинки мають ставати більш сучасними та комфортними, але при цьому не втрачати свої культурні особливості.

Адже саме поєднання місцевих матеріалів, локальної енергії та глобальних знань, на думку лекторки, і дає найкращий результат. Оскільки навіть загальну інформацію слід імплементувати по-різному, відповідно до місцевих умов.

Важливою функцією сучасної архітектури Анна Герінгер називає те, що вона може створювати дискусії та підсвічувати проблеми меншин. Наприклад, в одному зі своїх проєктів у Бангладеші — Центрі для людей з інвалідністю — архітекторка збудувала єдиний в селі пандус. Це було першим, на що звертали увагу відвідувачі центру та про що питали. Так і розпочиналось обговорення, для чого робити універсальний доступ для всіх і чому інклюзія важлива.

Сьогодні перед архітектурою постає чимало викликів: кліматичні зміни, соціальні конфлікти тощо. Відновлення України не буде простим, проте Анна Герінгер закликає не фокусуватися лише на функціональності будівель, але й звертати увагу на красу. Адже краса — це форма вираження любові. І коли ми робимо речі з любов’ю — до людей чи до планети — ми робимо їх стійкими.

Лекція була організована в рамках онлайн курсу з урбаністики, який проводять STEМ is FEM за підтримки “Мріємо та діємо”. Цей проєкт допоможе сформувати уявлення, якою ми хочемо бачити відновлену Україну, зазначає ініціатор STEM is FEM та засновник Roosh Сергій Токарєв.

“Ми розпочали курс з урбаністики два місяці тому. В його рамках 50 дівчат, під кураторством експерток, розробляють власні проєкти для відбудови українських міст. Але також ми організовуємо відкриті лекції, провести які запрошуємо найдосвідченіших урбаністів та архітекторів. Таким чином, за чотири місяці учасники нашого курсу можуть скласти власне бачення України майбутнього”, — розповідає Сергій Токарєв.

За анонсами наступних подій можна слідкувати на сторінках STEM is FEM у соцмережах: Facebook та Instagram

Освітній онлайн-курс з урбаністики втілюється в межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Будуємо Україну разом (БУР), Центром «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» (CSR Ukraine), Making Cents International (MCI), Міжнародним республіканським інститутом (IRI) та Zinc Network.


«Стратегічна візія» — організація, яка сприяє економічній, інфраструктурній та ментальній відбудові України

Підтримати