Виклики перед Україною та як їх долати: одна зі 100 найвпливовіших урбаністів світу прочитала лекцію для українців

Вчитися “читати” міста, починати з малих змін вже зараз та думати про кожного. Це і означає бути урбан-архітектором, впевнена Еллен Дунхан-Джонс, спікерка TEDxAtlanta, професорка Технологічного інституту Джорджії та директорка MS in Urban Design. 13 грудня вона прочитала онлайн лекцію “Як думати, як урбан-дизайнер” для українців.

Еллен переконана, що після перемоги перед Україною постануть серйозні містобудівні виклики. Зокрема, у містах житимуть багато ветеранів війни та людей, які постраждали від бойових дій. А отже надзвичайно важливо робити міський простір інклюзивним та комфортним для всіх.

Іншою проблемою будуть кліматичні зміни: на Україну чекають посилення штормів, розливи річок, посуха. І зводити нові будівлі необхідно так, аби бути підготовленими до цього краще, ніж раніше.

Третім викликом для України — як і для всього світу — залишається гендерна нерівність. Адже жінкам досі доводиться суміщати оплачувану роботу та неоплачуваний догляд за іншими. І відновлені міста, облаштовані колективними кухнями та місцями догляду за людьми з інвалідністю, зможуть зняти з жінок додаткове навантаження.

Не всі аспекти повоєнної відбудови займатимуть багато часу. Завдяки тактичному урбанізму можна віднайти прості рішення, що працюватимуть на довгострокову перспективу. Наприклад, використовувати фарбу для переоформлення міського простору чи перетворювати парки та закинуті локації на місця спільного користування зі стадіонами, дитячими майданчики та фудкортом.

Це не вимагає багато ресурсів, але може дати нашим містам нові якісні рішення.

Також для післявоєнної відбудови варто використовувати перероблені матеріали. Частину з них можна отримати з залишків зруйнованих під час війни споруд. І для цього слід задуматися про характерні для України матеріали, які можна переробити та використати у будівництві.

Еллен Дунхан-Джонс вважає, що при повоєнній відбудові українцям необхідно звертати увагу на далеке майбутнє. Але тільки вони самі мають вирішувати, якими хочуть бачити свої відновлені міста.

Лекція була організована в рамках онлайн курсу з урбаністики, який проводять STEМ is FEM за підтримки “Мріємо та діємо”. Цей проєкт сприятиме ефективнішій відбудові України, вважає ініціатор STEM is FEM та засновник ROOSH Сергій Токарєв.

Лекція Еллен Дунхан-Джонс — одна з багатьох в рамках нашого курсу. Ми говоримо про післявоєнну відбудову міст з професіоналами з багаторічним досвідом та світовими іменами. Український урбаніст Олександр Шевченко ділився думками, що буде потрібно реставрувати після перемоги, а що залишати зруйнованим, як пам’ять про військові дії. Архітектор Хан ван дер Ветерінг з Цюриха розказказував про “нову урбаністику” та виклики майбутнього міського розвитку. А французька урбаністка Оділь Дек на прикладі своїх проєктів показала, як можна переосмислити старі будівлі та локації. І в нас вже заплановані лекції на наступні місяці. Тому далі — ще більше про те, як побудувати Україну, комфортну та безпечну для кожного,  — пояснює Сергій Токарєв.

За анонсами наступних подій можна слідкувати на сторінках STEM is FEM у соцмережах: Facebook та Instagram

Освітній онлайн-курс з урбаністики втілюється в межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Будуємо Україну разом (БУР), Центром «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» (CSR Ukraine), Making Cents International (MCI), Міжнародним республіканським інститутом (IRI) та Zinc Network.

 


«Стратегічна візія» — організація, яка сприяє економічній, інфраструктурній та ментальній відбудові України

Підтримати