Як пройшов Recovery Forum Ukraine 2022 – масштабний офлайн форум про відбудову

19 жовтня 2022 року в готелі Hilton Kyiv відбувся Recovery Forum Ukraine 2022! Мета форуму – консолідація механізмів та обмін інформацією для прискорення фінансування на потреби відбудови інфраструктури громад, зруйнованої внаслідок воєнних дій. «Стратегічна візія» забезпечує інформаційний супровід заходу через онлайн-видання vidbudova.online.

На початку організатори Recovery Forum Ukraine 2022 висловили подяку всім партнерами заходу за підтримку та понад 300 учасникам, які попри напружену ситуацію в країни приєднались до заходу.

Форумом було передбачено не тільки offline комунікація, а й також online трансляція з синхронним перекладом й тому до заходу були залучені громади з різних куточків України, міжнародні фінансові організації та потенційні інвестори.

Ворог зараз змінив свою тактику та почав завдавати удари по соціальній та критичній інфраструктурі, що говорить про слабкість російських загарбників. Тому сьогодні вкрай важливо об’єднатися та продумати конкретні кроки відбудови України, – наголосив Лев Парцхаладзе, Президент КБУ, модератор владної дискусійної панелі.

На форумі керівництво Мінрегіону, Мінінфраструктури, профільного Комітету ВРУ, ДІАМ, Київської обласної військової адміністрації (КОВА) розповіли про ініціативи державної політики у питанні відновленні зруйнованих територій.

До владної дискусійної панелі доєднались:

● Андрій Клочко, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, який висловив побажання, щоб кожен із присутніх усвідомив та реалізував свою частинку великої спільної місії – ініційованого Президентом України Володимиром Зеленським Плану відновлення України, який напрацьований Національною радою відновлення України від наслідків війни.
Президентська ініціатива передбачає реалізацію, протягом 10 років, близько 850 проєктів, які потребуватимуть фінансування в розмірі ~ $750 млрд. та результатом виконання яких має стати щорічний приріст ВВП на рівні більше 7%.

За його словами, для виконання такого амбітного плану необхідна висока синергія влади, бізнесу та громадського сектору. Потрібен постійний діалог, який допоможе нам віднайти найоптимальніші рішення, що будуть враховувати і державний інтерес, і очікування бізнесу, і насамперед, інтереси громад, які постраждали внаслідок російської агресії.

● Василь Шкураков, Перший заступник Міністра інфраструктури України розповів, що Міністерством інфраструктури України завершується розробка програмного продукту – Державного реєстру зруйнованого майна, що дозволить органам місцевого самоврядування, фізичним та юридичним особам право внесення інформації про руйнування, які вони зазнали внаслідок російської агресії. Це забезпечить процес відновлення або відшкодування за рахунок коштів репарацій, фондів тощо.

● Наталія Козловська, Заступниця Міністра розвитку громад та територій України, яка проінформувала, які ж заходи наразі виконуються Мінрегіоном та загалом Урядом України в питанні відбудови, аби учасники мали розуміння, чого очікувати та як виглядатимуть процеси відновлення.

● Єгор Фаренюк, Директор Фонду енергоефективності України під час виступу презентував основні положення проекту нової грантової програми «ВідновиДІМ», яка розроблена Фондом енергоефективності, спільно з міжнародними партнерами. Програма передбачає надання ОСББ грантів на безоплатній та безповоротній основі в розмірі 100% вартості матеріалів та робіт на проведення першочергових ремонтних робіт у будинках, пошкоджених внаслідок воєнних дій.

● Семен Кривонос, Голова Державної інспекції архітектури та містобудування України наголосив на необхідності створювати сприятливі для залучення інвестицій умови, спрощувати процедури у будівництві та усувати перешкоди. Саме в цьому напрямку ДІАМ спільно з Мінрегіоном вже працює над змінами для стимулювання будівництва в умовах воєнного стану. І така робота буде продовжуватись надалі.

● Микола Бойко, Заступник Голови Київської обласної військової адміністрації з питань ЖКГ та регіонального розвитку розповів про поточну ситуацію в Київській області та поділився планами відбудови пошкодженої інфраструктури Київщини.

У зв’язку з оголошенням повітряної тривоги в Києві 19 жовтня, учасники задля власної безпеки були вимушені перейти в укриття, де відбувся трьохгодинний нетворкінг. Таким чином присутні познайомитись ближче та обмінялися власними думками стосовно поточної ситуації на ринку.

Після оголошення відбою повітряної тривоги у столиці учасники повернулись до конференц-залу, де змогли продовжити обговорення питання з відновлення інфраструктури в країні.

Відбулась об’єднана панель постраждалих громад Київщини й Сумщини та міжнародних фінансових організацій й потенційних інвесторів, до якої приєднались:

● Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова, Ірпінська міська територіальна громада, Київська область

● Іван Рознай, Бишівський сільський голова, Бишівськa сільська територіальна громада, Київська область

● Георгій Єрко, в.о. Бородянського селищного голови, Бородянська селищна територіальна громада, Київська область

● Скорик-Шкарівська Михайлина Михайлівна, заступник Бучанської міської голови, Бучанська міська територіальна громада, Київська область

● Сергій Борисюк, начальник Гостомельської селищної військової адміністрації, Гостомельська селищна територіальна громада, Київська область

● Тетяна Свириденко, Іванківська селищна голова, Іванківська селищна територіальна громада, Київська область

● Петро Перевозник, Нeмішaївський селищний голова, Нeмішaївськa територіальна селищна громада, Київська область

● Павло Кузьменко, Охтирський міський голова, Охтирська міська територіальна громада, Сумська область

● Юрій Бова, Тростянецький міський голова, Тростянецька міська територіальна громада, Сумська область

● Філіп Кремптон, Президент Федерації європейської будівельної промисловості (FIEC)

● Надія Бондарчук, директор Департаменту впровадження пріоритетних проектів регіонального розвитку Мінрегіону

● Іма Хренова-Шимкіна, Директор проєкту GIZ «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні»

● Бесім Небіу, директор Центральної та Східної Європи, Habitat for Humanity International (неурядова некомерційна організація США)

● Рішана Ханіффа, Директор регіонального реагування в Україні, Habitat for Humanity International (неурядова некомерційна організація США)

Голови громад презентували ролики своїх населених пунктів, на яких продемонстрували, якими вони були до і після вторгнення окупантів. До війни кожна громада прагнула до розвитку та дотримання європейських стандартів, проте все змінилось з 24 лютого 2022 року.

За допомоги аналітичного партнера форуму Rebuildua були оцифровані завдані збитки, які презентувались під час Recovery Forum Ukraine 2022.

Кожна з громад виділила власні пріоритети відновлення та навіть представила вже готові проєкти. Загалом, у всіх громад схожі потреби: першочергово потрібно відбудувати соціальну інфраструктуру: лікарні, дитячі садочки, школи та житлові будинки, а також критичну інфраструктуру й підготуватись до зими.

Надія Бондарчук, директор Департаменту впровадження пріоритетних проєктів регіонального розвитку Мінрегіону розповіла про вимоги до проєктів, що можуть фінансуватися коштом “Програми з відновлення України”. Вона зазначила, що відібрані проєкти фінансуватимуться на безповоротній основі як субвенція.

Пріоритетність надається об’єктам будівництва за територіальним принципом у такій черговості:
● Пріоритет 1. ДЕОКУПОВАНІ (Житомирська, Київська, Чернігівська, Сумська області) та м. Київ.
● Пріоритет 2. ОПОРНІ (Одеська, Вінницька, Кіровоградська, Черкаська, Полтавська, Дніпропетровська області).

Представники міжнародних організацій, своєю чергою, акцентували, що засуджують агресію рф та готові вже зараз налагоджувати зв’язки з українською стороною, аби чітко зрозуміти, чим саме вони зараз можуть бути корисними.

Деталі згодом.

Організатори: Конфедерація будівельників України, Виставка KyivBuild Ukraine, Aquatherm Kyiv, ReBuild Ukraine

Співорганізатор панелі постраждалих територіальних громад: Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад

За підтримки: Мінрегіон, Міністерство інфраструктури України, Фонд енергоефективності

Генеральний партнер: Центр Гідроізоляції і Покрівлі
Офіційний партнер: ПБФ ГРУП, Sanstore, Dictio Law Firm, Нове Століття, Будова І WELL-BEING ConTech

Аналітичний партнер: Rebuildua

Медіапартнери: ProfBuild, Build Portal, Zagorodna.com – портал заміської нерухомості України, Commercial Property, Vidbudova, StroyObzor, DMNTR журнал “Дім та інтер’єр”, “Дом и Интерьер”, А:1 – журнал урбаністики України та світу, «Інтер’єр Року» Всеукраїнський щорічний архітектурний конкурс, Ukrainian Urban Awards – Конкурс Української Урбаністики, REM Аwards – Всеукраїнський щорічний конкурс

ПЕРЕМОЖЕМО І ВСЕ ВІДБУДУЄМО!
РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!
СЛАВА УКРАЇНІ!


«Стратегічна візія» — організація, яка сприяє економічній, інфраструктурній та ментальній відбудові України

Підтримати